Τα 6 σημάδια της εμμηνόπαυσης και οι πρόσφατες ανακαλύψεις σχετικά με την ορμόνη νεότητας

Έχετε σκεφτεί ποτέ, πως θα αναγνωρίσετε τα σημάδια της άφιξης της εμμηνόπαυσης; Μπορεί να βρίσκεστε στην ηλικία που συνήθως σταματάει η περίοδος αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια τα οποία προειδοποιούν για αυτό.
Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά το βαθμό στον οποίο επηρεάζονται από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Αν τα συμπτώματα σας είναι ενοχλητικά, αποταθείτε σε γιατρό. Καθώς θα διαβάζετε αυτά τα ερωτήματα, να θυμάστε ότι σε πολλές γυναίκες τα συμπτώματα είναι ήπια ή απουσιάζουν εντελώς.
1. Παρατηρήσατε κάποια αλλαγή στην περίοδο σας;Στα 2-3 χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης τέσσερις στις πέντε γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στη συχνότητα, τη διάρκεια ή την κανονικότητα της περιόδου τους. Συνήθως οι αλλαγές αυτές είναι η πρώτη ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει.
2. Έχετε εξάψεις και εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας;Οι εξάψεις μερικές φορές συνοδεύονται από αναψοκοκκινίσματα και εφιδρώσεις που συνήθως ξεκινούν από το στήθος και απλώνονται στο λαιμό και στο πρόσωπο. Υπάρχουν διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα. Περίπου το 70 % των γυναικών που περνούν την κλιμακτήριο έχουν εξάψεις, που μερικές φορές παρατείνονται για καμπόσα χρόνια.
3. Έχετε ίλιγγους και ταχυπαλμίες; Οι ίλιγγοι, οι πονοκέφαλοι κι οι ταχυπαλμίες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς.
4. Αισθάνεστε κατάθλιψη χωρίς λόγο;Μερικές γυναίκες αισθάνονται κατάθλιψη ή ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση τους. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει, σε οιστρογονοπενία, μπορεί όμως να είναι συναισθηματική αντίδραση απέναντι στην αλλαγή των συνθηκών
5. Νιώθετε πιο ανήσυχη και ευερέθιστη; Ψυχολογικής φύσεως συμπτώματα, όπως ανησυχία ,ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης και απώλεια εμπιστοσύνης, ενδέχεται να οφείλονται σ’ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η διακύμανση των ορμονικών επιπέδων, ή κόπωση και το στρες.
6. Αλλαγές στην επιδερμίδα
Σύμφωνα με τον Δρ. Χρήστο Ζουμπούλη, η επιδερμίδα κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης επηρεάζεται σημαντικά από τη δράση της DHEA (ή Διϋδροεπιανδροστερόνη), γνωστή και ως ορμόνη νεότητας. Η δραματική μείωσή της στην εμμηνόπαυση, επηρεάζει τα επίπεδα κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα να μειώνεται η πολλαπλασιασμός και η ανανέωση των κυττάρων και η παραγωγή λιπιδίων. Η επιδερμίδα γίνεται πιο λεπτή και ξηρή, η χαλάρωση των ιστών του δέρματος είναι πιο έντονη κυρίως στην περιοχή των ζυγωματικών, στο λαιμό αλλά και στο περίγραμμα του προσώπου. Κάποια επιπλέον συμπτώματα είναι η θαμπή όψη και η ανομοιομορφία στον χρωματικό τόνο.
Μια ασφαλές και αποτελεσματική λύση είναι το Femarelle Recharge αφού δεν είναι φυτο-οιστρογόνα ουτε περιέχει ισοφλαβόνες. Το Femarelle είναι φυτο-SERM ( επιλεκτικός ρυθμιστής οιστρογονικών υποδοέων) δρα σε συγκεκριμενους υποδοχεις και ανακουφίζει αμεσα απο τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Επιμέλεια
Άγγελος Μαυρουδής