Ομαλή μετάβαση στην Εμμηνόπαυση: Οδηγός για μια νέα αρχή!

Είναι καιρός να καταρρίψουμε κάποιες ξεπερασμένες έννοιες του τύπου ότι «η εμμηνόπαυση σημαίνει γήρανση». Πλέον, επαναπροσδιορίζουμε! Οι γυναίκες στο σημερινό κόσμο στα 40, 50, 60 δεν γερνάνε, αλλά κάνουν μια νέα αρχή! Αυτό δεν προϋποθέτει μόνο να αποδεχτούμε τις ρυτίδες και τα γκρίζα μας μαλλιά αλλά να ακμάσoυμε σε κάθε κεφάλαιο της ζωής μας και να πάρουμε τον έλεγχο της υγείας και της ευημερίας μας!

Να μια αλήθεια: η γήρανση μπορεί να μοιάζει με “καταιγίδα”! Τα σώματά μας υφίστανται μόνιμες αλλαγές καθώς βιώνουμε έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Η πλοήγηση μέσα σε αυτή την περίοδο που ονομάζεται εμμηνόπαυση, είναι σίγουρα μια χαοτική εμπειρία. Το σίγουρο είναι πως δενείμαστε μόνες σε αυτό το ταξίδι! Όπως στο τέλος κάθε καταιγίδας βγαίνει ξανά ο ήλιος, έτσι ακριβώς, με την κατάλληλη υποστήριξη και τις σωστές πρακτικές, μπορούμε όχι μόνο να διαχειριστούμε τις προκλήσεις, αλλά, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση μας και να αναδείξουμε τις όμορφες πτυχές του εαυτού μας.

Έτοιμες λοιπόν να προσδεθούμε καλά γιατί η εμμηνόπαυση είναι ένα απροσδόκητο ταξίδι – ένα ταξίδι στο οποίο θα αγκαλιάσουμε κάθε στροφή με χάρη και αποφασιστικότητα. Ξεχνούμε λοιπόν τις ηλικιακές ταμπέλες και επαναπροσδιορίζουμε τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στο σημερινό κόσμο. Είμαστε έτοιμες να  αναθεωρήσουμε τα κοινωνικά στερεότυπα αντιμετωπίζοντας τα με χιούμορ και να δείξουμε στον κόσμο τι πραγματικά (αληθινά) σημαίνει να γερνάς.

Πέρα από την ηλικία: Αποδοχή της Εμμηνόπαυσης ως Φυσική Μετάβαση και Πηγή Δύναμης

Για αρκετές γυναίκες, η διαχείριση προκλήσεων που σχετίζονται με την γήρανση και την εμμηνόπαυση, είναι συχνά συναισθηματικά εξουθενωτική και απογοητευτική. Πολλοί επαγγελματίες υγείας υιοθετούν πλέον μια πιο προοδευτική προσέγγιση, που επαναδιατυπώνει την έννοια της εμμηνόπαυσης κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Ιστορικά, η εμμηνόπαυση (με τις διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών της) έχει θεωρηθεί περισσότερο ως μια προβληματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια γυναίκα. Ωστόσο, ένας νέος τρόπος σκέψης, αντιμετωπίζει την εμμηνόπαυση σαν μια φυσική ηλικιακή κατάσταση, όπως ακριβώς και η εφηβεία. Θεωρείται πλέον, σαν μια μετάβαση που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου και την έναρξη μιας νέας και δυναμικής φάσης, με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά. Οι γυναίκες λοιπόν που αναθεωρούν την αντίληψη τους για την εμμηνόπαυση και την αντιμετωπίζουν ως μια βιολογικά φυσική διαδικασία, ανακτούν τον έλεγχο αντί να ελέγχονται από αυτήν.

Πρακτικές για μια υγιή και ομαλή μετάβαση στην εμμηνόπαυση

Πέρα από το νέο και αναζωογονητικό τρόπο που μπορούμε πλέον να προσεγγίσουμε την φάση της  εμμηνόπαυσης, υπάρχουν και κάποια πρακτικά βήματα που αν εφαρμοστούν, μπορούν να γεμίσουν την καθημερινότητα μας με ζωντάνια και υγεία.

  • Κάνουμε Σημαντικές Αλλαγές στον Τρόπο Ζωής μας: Τακτική άθληση, ισορροπημένη διατροφή , διαχείριση του άγχους και επαρκής ύπνος. Οι πρακτικές αυτές, συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ευημερία και μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων που συνδέονται με τη γήρανση.
  • Ασχολούμαστε με πρακτικές μυαλού-σώματος: Πρακτικές όπως, γιόγκα, διαλογισμός και mindfulness (ενσυνειδητότητα), μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική ευημερία, να μειώσουν το άγχος και να ενισχύσουν την συνολική ποιότητα ζωής μας.
  • Δημιουργούμε σύστημα υποστήριξης: Η δημιουργία της αίσθησης της κοινότητας και η αναζήτηση συναισθηματικής υποστήριξης, θα μας βοηθήσει να δούμε πως δεν είμαστε μόνες.
  • Εξετάζουμε εναλλακτικές θεραπείες: Δεδομένου ότι η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία σε κάθε γυναίκα, τότε θεωρούμε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί φυσικά. Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα διατροφής, είναι μια φυσική πρόταση που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό να αναζητούμε προϊόντα που μπορούμε να εμπιστευόμαστε, που μας εξασφαλίζουν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
  • Ενημερωνόμαστε για την εμμηνόπαυση: Παραμένοντας ενήμεροι πάνω σε θέματα όπως η εμμηνόπαυση αλλά και για γενικά θέματα υγείας, ενδυναμώνουμε τις γνώσεις μας. Η σωστή ενημέρωση επιτρέπει στις γυναίκες να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την υγεία και την ευεξία τους.
  • Κάνουμε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους (Check-ups) : Οι ιατρικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για την παρακολούθηση της συνολικής μας υγείας. Μας βοηθούν να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε θέματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία. Θα πρέπει να κάνουμε συστηματικά τις κολπικές μας εξετάσεις, ελέγχους για καρκίνο του μαστού, οστεοπόρωσης και καρδιακής νόσου. Συνεπώς οι ετήσιες επισκέψεις στον/στην γυναικολόγο μας είναι ζωτικής σημασίας.  

Τελικά, όπως και να επιλέξουμε να προσεγγίσουμε τη διαδικασία της γήρανσης, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, για να διευκολύνουμε την ηλικιακή μετάβαση, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τη ζωή καθώς μεγαλώνουμε. Το σημαντικό είναι να  δημιουργήσουμε καθημερινές συνήθειες , όπως ένας ημερήσιος περίπατος 30 λεπτών, να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, αλλά και να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης με φυσικό τρόπο για να μπορούμε να ανακουφιζόμαστε από αυτά. Τέλος, η αναζήτηση υποστήριξης από επαγγελματίες υγείας, ομάδες υποστήριξης, οικογένεια και φίλους, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας.

Οι γυναίκες του σήμερα αντιμετωπίζουν τις φυσικές βιολογικές διαδικασίες της ζωής, όπως η γήρανση και η εμμηνόπαυση, με πιο πολύ αυτοπεποίθηση από ποτέ. Οι γυναίκες που απολαμβάνουν αυτό το ταξίδι και αναζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται, είναι όχι μόνο ενδυναμωμένες αλλά και ισχυρές!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *