Πρόωρη εμμηνόπαυση: Όταν η περίοδος σταματά νωρίς

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική αλλαγή στη ζωή κάθε γυναίκας. Πρόκειται για μια αργή και μακροχρόνια διαδικασία του αναπαραγωγικού συστήματος που για τις περισσότερες ξεκινάει σιωπηλά γύρω στην ηλικία των 45 ετών, όταν αρχίζουν να διαταράσσονται οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι. Αν και δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πότε θα σταματήσει οριστικά η περίοδος μιας γυναίκας, κατά μέσο όρο υπολογίζεται γύρω στα 50. Ωστόσο, εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο μπαίνουν στη φάση αυτή πολύ νωρίτερα. Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να προκληθεί από γενετικούς, ανοσολογικούς ή ιατρικούς παράγοντες. Κάποια είδη πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι:

– Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια: Ορίζεται από το συνδυασμό αμηνόρροιας (μείωση των οιστρογόνων ορμονών στο αίμα) και αύξησης των γοναδοτροπινών (δηλαδή των ορμονών της υπόφυσης που ελέγχουν την αναπαραγωγική λειτουργία) σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 40 χρόνων.

Η προκλητική εμμηνόπαυση: Προκύπτει όταν οι ωοθήκες αφαιρούνται χειρουργικά.

Τα πρώτα συμπτώματα

Το πρώτο και πιο συνηθισμένο σύμπτωμα με το οποίο παρουσιάζεται η ασθένεια είναι η διαταραχή της περιόδου ή η αμηνόρροια. Ταυτόχρονα, η πρόωρη εμμηνόπαυση παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα της «κλασικής» εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλαγές στη διάθεση, αίσθημα κόπωσης, πόνους στη συνουσία. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης οιστρογόνων. Η αμηνόρροια μπορεί να εκδηλωθεί αιφνίδια ή μετά από κάποιο διάστημα κατά το οποίο προηγήθηκε ολιγομηνόρροια ή λειτουργικές αιμορραγίες της μήτρας.

Πού οφείλεται η πρόωρη εμμηνόπαυση

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια τα αίτια που οδηγούν στην πρόωρη εμμηνόπαυση. Ένας από τους παράγοντες που θεωρείται πως ευθύνεται γι’ αυτήν είναι η κληρονομικότητα, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί και κανόνα, μια που κάποιες έρευνες αποκαλύπτουν πως μόνο το 50% των γυναικών με πρόωρη εμμηνόπαυση έχουν οικογενειακό ιστορικό. Κάποιες άλλες έρευνες υποστηρίζουν πως οι γυναίκες με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως θυρεοειδή, διαβήτη ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Στις συγκεκριμένες ασθένειες το σώμα παράγει αντισώματα σε ένα ή περισσότερα όργανα. Όπως αυτά τα αντισώματα μπορεί να επιτεθούν εναντίον π.χ. του θυρεοειδούς προκαλώντας παθήσεις στον συγκεκριμένο αδένα, έτσι μπορούν να επιτεθούν και στις ωοθήκες προκαλώντας πρόωρη εμμηνόπαυση.  Πώς γίνεται η διάγνωση Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε αν έχουμε μπει σε πρόωρη εμμηνόπαυση είναι μια επίσκεψη στο γιατρό μας. Εκείνος θα μας συστήσει μια σειρά εξετάσεων προκειμένου να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών μας, καθώς και αν οι ωοθήκες μας λειτουργούν κανονικά.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για την υγεία

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, είτε φυσιολογική είτε πρόωρη, έχουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, αφού οι ωοθήκες τους σταματούν να τα παράγουν. Η έλλειψή τους αυξάνει τις πιθανότητες για οστεοπόρωση και καρδιακές παθήσεις. Ακόμη, μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν διαταραχές της κύστης και του εντέρου, διαταραχές στη μνήμη και στην αντίληψη, μείωση της δύναμης των μυών, διαταραχές της όρασης.

Πώς να την αντιμετωπίσω

Μια ασφαλής και αποτελεσματική λύση για την πρόωρη εμμηνόπαυση, είναι το Femarelle Rejuvenate το οποίο είναι fyto – SERM ( επιλεκτικός ρυθμιστής οιστρογονικών υποδοχέων) για την διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Σύμφωνα με προκλινικές μελέτες το Femarelle έχει μοναδικό μηχανισμό αναγέννησης των οστών μεσω της ενεργοποίησης των οστεοβλαστών και ανακουφίζει αποτελεσματικα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Το Femarelle δεν περιέχει οιστρογόνα ούτε ισοφλαβόνες και είναι υψηλής ασφάλειας προϊόν αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες

Επιμέλεια Άγγελος Μαυρουδής