Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Τι να αλλάξετε στην ζωή σας για πιο γερά οστά

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης γίνεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου
και σηματοδοτεί την έναρξη μιας ετήσιας εκστρατείας που είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση
και ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων στον πλανήτη σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση
και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και των συγγενών της μεταβολικών ασθενειών των οστών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης διοργανώνεται από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (International Osteoporosis Foundation – IOF) κάθε χρόνο και περιλαμβάνει εκστρατείες από διάφορες κοινωνικές ομάδες από όλο τον κόσμο, με δραστηριότητες σε περισσότερες από 90 χώρες. Τι είναι η οστεοπόρωση Η οστεοπόρωση κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα -τόσο εύθραυστα ώστε ακόμα και μια απλή πτώση στο έδαφος, ή ακόμη και η ήπια καταπόνηση, όπως το σκύψιμο ή ο βήχας, μπορεί να προκαλέσουν κάταγμα. Τα οστεοπορωτικά καταγμάτων συμβαίνουν πιο συχνά στο ισχίο, τον καρπό ή την σπονδυλική στήλη. Τα οστά είναι ζωντανοί ιστοί που συνεχώς διασπώνται και αντικαθίστανται.

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται, όταν η δημιουργία νέου οστού δεν συμβαδίζει με την “απομάκρυνση” των παλαιών οστών. Η οστεοπόρωση πλήττει άνδρες και γυναίκες όλων των φυλών. Αλλά οι γυναίκες, ιδίως οι ηλικιωμένες και εκείνες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Συμπτώματα

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της οστικής απώλειας. Αλλά από τη στιγμή που τα οστά θα έχουν αποδυναμωθεί αρκετά από την οστεοπόρωση, μπορεί να έχετε τα ακόλουθα:

  • Πόνος στην πλάτη, που προκαλείται από κάποιο κάταγμα ή σύμπτυξη σπονδύλου
  • Απώλεια ύψους με την πάροδο του χρόνου
  • Κύφωση
  • Κάποιο κάταγμα οστού που συμβαίνει πολύ πιο εύκολα από ότι αναμενόταν.

Αίτια

Τα οστά σας είναι σε μια σταθερή διαδικασία ανανέωσης. Όταν είστε νέοι, το σώμα σας δημιουργεί το νέο οστό γρηγορότερα από ότι διασπάται το παλαιό οστό και έτσι αυξάνεται η οστική σας μάζα. Οι περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν στη μέγιστη οστική μάζα τους μέχρι τα 22-23 χρόνια τους. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η οστική μάζα χάνεται ταχύτερα από ότι παράγεται. Το πόσο πιθανό είναι να αναπτύξετε οστεοπόρωση εξαρτάται εν μέρει από το πόσο οστική μάζα δημιούργησε ο οργανισμός σας στα νιάτα σας. Όσο περισσότερη οστική μάζα έχετε, τόσο περισσότερο οστό που έχετε “στην τράπεζα” και τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξετε οστεοπόρωση.

Πώς να την αντιμετωπίσω

Μια ασφαλής και αποτελεσματική λύση για την οστεοπόρωση, είναι το Femarelle Unstoppable το οποίο είναι fyto – SERM ( επιλεκτικός ρυθμιστής οιστρογονικών υποδοχέων) για την διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με προκλινικές μελέτες το Femarelle έχει μοναδικό μηχανισμό αναγέννησης των οστών μέσω της ενεργοποίησης των οστεοβλαστών. Το Femarelle δεν περιέχει οιστρογόνα ούτε ισοφλαβόνες και είναι υψηλής ασφάλειας προϊόν αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες.

Επιμέλεια

Άγγελος Μαυρουδής