Η σχέση εμμηνόπαυσης και οστεοπόρωσης

• Πώς μπορεί μία γυναίκα να πάθει κάταγμα, χωρίς να χτυπήσει καθόλου;
• Τι μπορεί να προκαλέσει απότομο πόνο σαν μαχαιριά στην πλάτη και στον μηρό;
• Πώς μπορούν τα κόκαλα μιας σαραντάχρονης γυναίκας να φαίνονται ότι είναι κόκαλα εβδομηντάχρονης;
• Πώς μπορεί μία υγιής και δραστήρια γυναίκα, μόλις να μπορεί να στέκεται στα πόδια της;
Η απάντηση σε όλα αυτά είναι: H οστεοπόρωση!
Παθογένεια
Η λέξη «οστεοπόρωση» σημαίνει ότι τα κόκαλα χάνουν την πυκνότητά τους, και αρχίζουν και δημιουργούν «κενά». Σήμερα υποφέρουν από οστεοπόρωση πάνω από 25.000.0000 Αμερικανοί, και το 80% του αριθμού αυτού είναι γυναίκες. Η νόσος προσβάλει και τα δύο φύλα, αλλά οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο λόγω της απότομης ελάττωσης παραγωγής οιστρογόνων, της γυναικείας ορμόνης. Πότε εμφανίζεται Όσο η γυναίκα έχει περίοδο, η παραγωγή των οιστρογόνων είναι κανονική, και η ορμόνη αυτή βοηθά την εναπόθεση ασβεστίου στα κόκαλα.

Όταν σταματήσει η περίοδος, στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται σημαντικά, με συνέπεια να ελαττωθεί και η εναπόθεση ασβεστίου στα κόκαλα.
Σχεδόν όλες οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50, είναι πολύ πιθανόν να έχουν οστεοπόρωση. Είναι δε κρίμα, γιατί οι γυναίκες της εποχής μας, μπορεί να φοβούνται τον καρκίνο, το εγκεφαλικό, ή την καρδιά, αλλά δεν φοβούνται την οστεοπόρωση, που έχει μεγαλύτερο κίνδυνο.
Επιπλοκές
Σε όλα αυτά που προαναφέραμε, θα πρέπει να προσθέσουμε και τους κινδύνους από τις επιπλοκές της οστεοπόρωσης. Κάθε χρόνο, στην Αμερική, περίπου 50.000 γυναίκες πεθαίνουν από θρόμβους αίματος και πνευμονία, που είναι επιπλοκές της νοσηλείας των καταγμάτων από οστεοπόρωση.
Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος ακόμα και από τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο του μαστού, μία πολύ συχνή νόσο των γυναικών, την οποία αυτές φοβούνται. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει μία γυναίκα είναι να μάθει τι συμβαίνει: Η ποσότητα που έχει το κόκαλο είναι αποτέλεσμα μίας λεπτής ισορροπίας.

Όταν η γυναίκα είναι νέα, το κόκαλο που εναποτίθεται είναι περισσότερο από το κόκαλο που φεύγει. Μετά την εμμηνόπαυση, το κόκαλο που φεύγει είναι περισσότερο από αυτό που εναποτίθεται. Υπάρχουν επίσης και ατομικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στη δημιουργία οστεοπόρωσης. Οι αδύνατες, γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες από τις πιο παχιές. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ βλάπτουν το κόκαλο.
Ακόμα και η καφεΐνη, έχει ενοχοποιηθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα της οστεοπόρωσης.

Θεραπεία Μια ασφαλής και αποτελεσματική λύση είναι το Femarelle Unstoppable το οποίο είναι Fyto – SERM (επιλεκτικός ρυθμιστής οιστρογονικών υποδοχέων). Δεν προκαλεί θρομβώσεις, δεν προκαλεί πάχυνση του ενδομητρίου, δεν ευνοεί τα καρκινικά μαστικά κύτταρα να αναπτυχθούν δεν υπάρχουν παρενέργειες. Δεν είναι οιστρογόνο, ούτε φυτοοιστρογόνο και δεν περιέχει ισοφλαβόνες. Το Femarelle Unstoppable παρέχει νέο σχηματισμό οστού και τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται, βοηθά στην κολπική ξηρότητα, και μειώνει τα επίπεδα του pH στον κόλπο.

Επιμέλεια: Άγγελος Μαυρουδής